Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Tacos z rwanym kurczakiem i jamajskim majonezem
  • 4 domowe tortille
  • Tradycyjna salsa pomidorowa
  • Posiekana mięta
  • Posiekana kolendra
  • Posiekany szczypiorek opcjonalnie
  • 0,5 dojrzałego awokado pokrojonego w kostkę opcjonalnie
  • 100 g startego pomarańczowego cheddara można zastąpić mimolette
  • Szarpany kurczak w czerwonym sosie enchilada przepis poniżej
  • Jamajski majonez przepis poniżej
Szarpany kurczak w czerwonym sosie enchilada
  • 1 średniej wielkości pierś z kurczaka
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej typ 500
  • 1 łyżka chilli cayenne
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego kuminu
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki soli
Jamajski majonez
  • 4 łyżki majonezu przy korzystaniu z tego przepisu pomijamy dodawanie kolendry
  • 2 łyżeczki jamajskiej mieszanki przypraw patrz niżej
amajska mieszanka przypraw (0,5 małego słoiczka)
  • 2 łyżeczki chilli cayenne
  • 2 łyżeczki mielonej cebuli
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej mielonych suszonych warzyw
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Wskazówki
Faza przygotowawcza
  1. Przygotuj zawczasu wszystkie dodatki do tacos.
Jamajski majonez
  1. Wsyp do majonezu 2 łyżeczki jamajskiej mieszanki przypraw.
  2. Wymieszaj całość i skrop ew. niewielką ilością soku z limonki.
  3. Włóż sos do lodówki na czas przygotowania mięsa.
Szarpany kurczak w czerwonym sosie enchilada
  1. Rozgrzej w rondelku olej na średnim ogniu.
  2. Dodaj mąkę, wymieszaj i podsmażaj, aż całość zmieni kolor z czerwonego na delikatnie brązowy.
  3. Umieść w misce przecier wraz z przyprawami i wymieszaj przy użyciu ubijaczki.
  4. Przelej przyprawiony przecier do rondelka.
  5. Zagotuj sos i trzymaj go na małym ogniu ok. 5 minut.
  6. Dodaj do enchilady pierś z kurczaka, tak aby sos ją pokrywał.
  7. Przykryj garnek i gotuj na małym/średnim ogniu ok. 25-30 minut.
  8. Wyjmij mięso z garnka i rozszarp je przy użyciu dwóch widelców.
  9. Przenieś kurczaka z powrotem do sosu i wymieszaj go w nim.
Formowanie tacos
  1. Ułóż dwa placki tortilli, jeden na drugim.
  2. Umieść na wierzchu szarpanego kurczaka
  3. Dodaj 2 płaskie łyżki salsy.
  4. Posyp startym serem.
  5. Dodaj posiekane zioła oraz pokrojone w kostkę awokado.
  6. Wykończ dwiema łyżkami jamajskiego majonezu
  7. Powtórz to samo z drugim taco.