Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Tradycyjna salsa pomidorowa
  • 3 pomidory
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 lub 1 limonka
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść świeżej kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Wskazówki
  1. Pozbądź się szypułek z pomidorów i drobno je posiekaj.
  2. Obierz cebulę, oddziel połowę i pokrój ją w drobną kostkę.
  3. Przekrój jalapeno na pół, pozbądź się włókien i nasion, a następnie posiekaj.
  4. Obierz czosnek i zetrzyj go na tarce.
  5. Posiekaj kolendrę, zarówno liście jak i łodygi.
  6. Przenieś wszystkie składniki do miski.
  7. Wyciśnij sok z limonki.
  8. Dolej oliwę.
  9. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  10. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  11. Włóż salsę do lodówki pod przykryciem na ok. 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły.