Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Kajmakowe fondanty
  • 40 g + 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 450 g masy kajmakowej
  • 1 duże jajko
  • 2 żółtka
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Wysmaruj ramekiny masłem i posyp je równomiernie mąką.
  3. Ubijaj żółtka z jajkami na wysokich obrotach miksera ok. 3-4 minuty, aż podwoją swoją objętość i będą puszyste.
  4. Dodaj masę kajmakową i miksuj, aż składniki dobrze się połączą.
  5. Wsypuj stopniowo mąkę, cały czas miksując.
  6. Rozdziel masę na fondanty pomiędzy poszczególne ramekiny.
  7. Piecz je ok. 12-14 minut, w zależności od rozmiaru naczyń.
  8. Wyjmij z piekarnika i przejedź nożem po krawędzi ramekina, żeby poluzować fondant.
  9. Przenieś fondanty na talerz.