-
Nagrzej piekarnik do 160 stopni (termoobieg).
-
Przygotuj dwie identyczne formy do ciasta i wysmaruj je delikatnie masłem.
-
Utrzyj masło z cukrem w dużej misce przy użyciu miksera.
-
Dodaj jajka, mleko i ziarna wanilii, po czym zmiksuj ponownie.
-
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
-
Miksuj do dokładnego połączenia się składników.
-
Podziel masę na ciasto na jedną połówkę i dwie ćwiartki.
-
Połówkę zmiksuj z kawą, a jedną z ćwiartek z kakao.
-
Drugą ćwiartkę pozostaw bez zmian.
-
Przelej masę kawową do dwóch form na ciasto i wyrównaj z wierzchu.
-
Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
-
Po upieczeniu, daj odpocząć spodom ok. 5 minut i wyjmij je z formy.
-
Umyj formy, wysmaruj je masłem ponownie i przenieś do nich masę kakaową oraz waniliową.
-
Piecz równie długo, co spody kawowe.