Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto na blaty do tortu
  • 225 g masła
  • 225 g brązowego cukru
  • 225 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 0,5 laski wanilii pozbawionej ziaren
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
Syrop kawowy
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 120 ml wody
  • 80 g brązowego cukru
Kremy mascarpone
  • 750 g serka mascarpone
  • 115 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka 3 2%
  • 0,5 laski wanilii pozbawionej ziaren
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 25 g gorzkiej czekolady 70%
Do wykończenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • Kilka kostek białej i gorzkiej czekolady
Wskazówki
Spody do tortu
  1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni (termoobieg).
  2. Przygotuj dwie identyczne formy do ciasta i wysmaruj je delikatnie masłem.
  3. Utrzyj masło z cukrem w dużej misce przy użyciu miksera.
  4. Dodaj jajka, mleko i ziarna wanilii, po czym zmiksuj ponownie.
  5. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  6. Miksuj do dokładnego połączenia się składników.
  7. Podziel masę na ciasto na jedną połówkę i dwie ćwiartki.
  8. Połówkę zmiksuj z kawą, a jedną z ćwiartek z kakao.
  9. Drugą ćwiartkę pozostaw bez zmian.
  10. Przelej masę kawową do dwóch form na ciasto i wyrównaj z wierzchu.
  11. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
  12. Po upieczeniu, daj odpocząć spodom ok. 5 minut i wyjmij je z formy.
  13. Umyj formy, wysmaruj je masłem ponownie i przenieś do nich masę kakaową oraz waniliową.
  14. Piecz równie długo, co spody kawowe.
Syrop kawowy
  1. Umieść na patelni kawę rozpuszczalną, cukier i wodę.
  2. Doprowadź całość do zagotowania i mieszaj, aż cukier kompletnie się rozpuści.
  3. Przenieś syrop do małego naczynia i daj mu wystygnąć.
Kremy mascarpone
  1. Umieść mascarpone w dużej misce.
  2. Dodaj cukier puder, mleko i ziarenka wanilii, po czym mieszaj całość mikserem do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
  3. Podziel krem na trzy części - jedną połówkę i dwie ćwiartki.
  4. Połówkę pozostaw bez zmian.
  5. Do jednej z ćwiartek wmiksuj kawę rozpuszczalną, a do drugiej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.
Budowanie tortu
  1. Odwróć spody stroną wewnętrzną do góry.
  2. Rozprowadź na każdym (równomiernie!) syrop kawowy i daj mu wsiąknąć w ciasto.
  3. Weź obrotową deskę i połóż na niej pierwszy, czekoladowy blat.
  4. Posmaruj go niewielką ilością waniliowego kremu mascarpone.
  5. Przykryj to jednym kawowym blatem i posmaruj kremem ponownie.
  6. Powtórz do samo z następnym blatem kawowym i z ostatnim, waniliowym spodem.
  7. Rozprowadź jeszcze odrobinę waniliowego kremu mascarpone po ścianach tortu.
  8. Wstaw ciasto do lodówki na 15 minut.
Efekt ombre
  1. Na dole ciasta rozsmaruj czekoladowy krem.
  2. Na środku rozprowadź krem kawowy.
  3. Górną warstwę wykończ pozostałym waniliowym kremem - warstwy kremowe powinny się na siebie trochę nakładać.
  4. Obracaj deskę z tortem i wygładzaj całość szpatułką, aż uzyskasz wycieniowane przejście kolorów.
  5. Posyp tort kakao i startymi czekoladami.