-
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
-
Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub matą silikonową.
-
Wymieszaj w miseczce mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i kakao.
-
Odstaw mieszanką na bok.
-
Rozpuść masło w rondelku.
-
Przenieś je do miski, dodaj cukier biały z brązowym i miksuj, aż składniki się połączą.
-
Dodaj jajko, pozostałe ziarna wanilii i kontynuuj miksowanie do ponownego połączenia.
-
Wsyp wszystkie "suche składniki" i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
-
Jeśli masa będzie zbyt lepka, dodaj jeszcze 1-2 łyżki mąki.
-
Uformuj z masy ok. 10 kulek i spłaszcz je w dłoni.
-
Na spodzie każdej ułóż porcję nadzienia sernikowego.
-
Zamknij boki masy i uformuj z nich ponownie kulki.
-
Ułóż ciastka na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia.
-
Posyp je posiekaną czekoladą i spłaszcze delikatnie.
-
Piecz ok. 13-15 minut.
-
Daj ciastkom odpocząć ok. 5 minut, zanim przeniesiesz je na kratkę do wystudzenia.