Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Podwójnie czekoladowe ciastka
  • 125 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 50 g ciemnego kakao
  • 2/3 ziarenek z laski wanilii
  • 50 g posiekanej czekolady gorzkiej i mlecznej na wierzch
Nadzienie sernikowe
  • 170 g serka śmietankowego np. Łaciaty
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 ziarenek z laski wanilii
Wskazówki
Nadzienie sernikowe - krok po kroku
  1. Ubij serek śmietankowy z cukrem i ziarenkami wanilii, aż uzyskasz delikatną i jednolitą masę.
  2. Ułóż ok. 10 porcji (1 porcja = 1 łyżeczka) nadzienia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przenieś je na ok. 1-2 godziny do zamrażarki.
Podwójnie czekoladowe ciastka - krok po kroku
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub matą silikonową.
  3. Wymieszaj w miseczce mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i kakao.
  4. Odstaw mieszanką na bok.
  5. Rozpuść masło w rondelku.
  6. Przenieś je do miski, dodaj cukier biały z brązowym i miksuj, aż składniki się połączą.
  7. Dodaj jajko, pozostałe ziarna wanilii i kontynuuj miksowanie do ponownego połączenia.
  8. Wsyp wszystkie "suche składniki" i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
  9. Jeśli masa będzie zbyt lepka, dodaj jeszcze 1-2 łyżki mąki.
  10. Uformuj z masy ok. 10 kulek i spłaszcz je w dłoni.
  11. Na spodzie każdej ułóż porcję nadzienia sernikowego.
  12. Zamknij boki masy i uformuj z nich ponownie kulki.
  13. Ułóż ciastka na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia.
  14. Posyp je posiekaną czekoladą i spłaszcze delikatnie.
  15. Piecz ok. 13-15 minut.
  16. Daj ciastkom odpocząć ok. 5 minut, zanim przeniesiesz je na kratkę do wystudzenia.