Pijane żeberka w sosie z ciemnego piwa i czerwonego curry
Pijane żeberka
-
1,5
kg
żeberek wieprzowych
-
Sól
pieprz i słodka papryka wędzona do natarcia
Sos z ciemnego piwa i czerwonego curry
-
500
ml
ciemnego piwa
-
240
g
ketchupu
-
2
szalotki pokrojone w kostkę
-
2
ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-
2
łyżeczki czerwonej pasty curry
-
2
łyżki sosu Worcestershire
-
2
łyżki miodu
-
1
łyżka octu jabłkowego
-
1
łyżka oliwy do smażenia
Błyskawiczny majonez paprykowy
-
3
czubate łyżki majonezu
-
2
płaskie łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
-
2
łyżeczki soku z cytryny
-
0,5
łyżeczki mielonego czosnku
Przyprawianie żeberek
-
Umyj żeberka i odsącz je z wody na ręczniku papierowym.
-
Natrzyj mięso solą, pieprzem i słodką papryką wędzoną.
-
Odstaw na bok.
Majonez paprykowy
-
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu.
Sos z ciemnego piwa i czerwonego curry
-
Rozgrzej w rondelku oliwę na średnim ogniu.
-
Dodaj szalotkę i podsmażaj ok. 3 minuty, mieszając co chwilę.
-
Dorzuć czosnek, wymieszaj i podsmażaj jeszcze minutę.
-
Dodaj pastę curry i wymieszaj ją z czosnkiem i szalotką.
-
Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj dokładnie całość i doprowadź do zagotowania.
-
Gotuj sos ok. 30 minut na średnim ogniu, aż ten się zredukuje i nieco zgęstnieje.
Pieczenie żeberek
-
Ułóż ruszt na środku piekarnika.
-
Wsuń pod spód blachę do pieczenia.
-
Rozgrzej piekarnik do 135 stopni (termoobieg).
-
Połóż żeberka na ruszcie, stroną z mięsem do góry.
-
Piecz przez 3 godziny, polewając mięso sosem co 30 minut.
-
Wyjmij wieprzowinę z piekarnika i wystudź chwilę.
-
Podawaj z paprykowym majonezem.