Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Pijane żeberka w sosie z ciemnego piwa i czerwonego curry
Składniki
Pijane żeberka
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • Sól pieprz i słodka papryka wędzona do natarcia
Sos z ciemnego piwa i czerwonego curry
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 240 g ketchupu
  • 2 szalotki pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
Błyskawiczny majonez paprykowy
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
Wskazówki
Przyprawianie żeberek
  1. Umyj żeberka i odsącz je z wody na ręczniku papierowym.
  2. Natrzyj mięso solą, pieprzem i słodką papryką wędzoną.
  3. Odstaw na bok.
Majonez paprykowy
  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu.
Sos z ciemnego piwa i czerwonego curry
  1. Rozgrzej w rondelku oliwę na średnim ogniu.
  2. Dodaj szalotkę i podsmażaj ok. 3 minuty, mieszając co chwilę.
  3. Dorzuć czosnek, wymieszaj i podsmażaj jeszcze minutę.
  4. Dodaj pastę curry i wymieszaj ją z czosnkiem i szalotką.
  5. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj dokładnie całość i doprowadź do zagotowania.
  6. Gotuj sos ok. 30 minut na średnim ogniu, aż ten się zredukuje i nieco zgęstnieje.
Pieczenie żeberek
  1. Ułóż ruszt na środku piekarnika.
  2. Wsuń pod spód blachę do pieczenia.
  3. Rozgrzej piekarnik do 135 stopni (termoobieg).
  4. Połóż żeberka na ruszcie, stroną z mięsem do góry.
  5. Piecz przez 3 godziny, polewając mięso sosem co 30 minut.
  6. Wyjmij wieprzowinę z piekarnika i wystudź chwilę.
  7. Podawaj z paprykowym majonezem.