Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciastka red velvet z Nutellą i kawałkami czekolady
  • 220 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 30 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g brązowego cukru
  • 40 g białego cukru
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
  • 50 g gorzkiej + 50g mlecznej czekolady posiekane
  • 100-150 g Nutelli w zależności od tego, jak bardzo ciastka mają być naładowane
Wskazówki
  1. Włóż porcję Nutelli do lodówki na czas przygotowania masy na ciastka.
  2. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  3. Wymieszaj w misce mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
  4. Odstaw na bok na czas przygotowania masy red velvet.
  5. Ubij mikserem masło z cukrem białym i brązowym w misce, aż masa zrobi się lekka i puszysta.
  6. Dodaj jajko i miksuj, aż wkomponuje się dokładnie w całość.
  7. Dodaj ekstrakt z wanilii i czerwony barwnik, po czym zmiksuj raz jeszcze.
  8. Wsyp mieszankę kakaową do miski z masą red velvet.
  9. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  10. Wmieszaj do środka większość posiekanej czekolady, a resztę zostaw do posypania ciastek.
  11. Weź łyżkę stołową i nabierz masę na ciastka.
  12. Rozpłaszcz ją w dłoniach i połóż na środku łyżeczkę Nutelli wyjętej z lodówki.
  13. Przykryj całość kolejną łyżką masy ciastkowej, zaklej boki i uformuj w dłoniach kulkę. Powtórz to samo z resztą masy.
  14. Ułóż kulki z ciasta na papierze do pieczenia.
  15. Włóż do piekarnika i piecz ok. 13 minut (ciastka spłaszczą się podczas pieczenia).
  16. Wyjmij ciastka z piekarnika i poczekaj ok. 5 minut, aż przeniesiesz je na kratkę.
  17. Wystudź całkowicie ciastka.
  18. Zajadaj.