-
Włóż porcję Nutelli do lodówki na czas przygotowania masy na ciastka.
-
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
-
Wymieszaj w misce mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
-
Odstaw na bok na czas przygotowania masy red velvet.
-
Ubij mikserem masło z cukrem białym i brązowym w misce, aż masa zrobi się lekka i puszysta.
-
Dodaj jajko i miksuj, aż wkomponuje się dokładnie w całość.
-
Dodaj ekstrakt z wanilii i czerwony barwnik, po czym zmiksuj raz jeszcze.
-
Wsyp mieszankę kakaową do miski z masą red velvet.
-
Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Wmieszaj do środka większość posiekanej czekolady, a resztę zostaw do posypania ciastek.
-
Weź łyżkę stołową i nabierz masę na ciastka.
-
Rozpłaszcz ją w dłoniach i połóż na środku łyżeczkę Nutelli wyjętej z lodówki.
-
Przykryj całość kolejną łyżką masy ciastkowej, zaklej boki i uformuj w dłoniach kulkę. Powtórz to samo z resztą masy.
-
Ułóż kulki z ciasta na papierze do pieczenia.
-
Włóż do piekarnika i piecz ok. 13 minut (ciastka spłaszczą się podczas pieczenia).
-
Wyjmij ciastka z piekarnika i poczekaj ok. 5 minut, aż przeniesiesz je na kratkę.
-
Wystudź całkowicie ciastka.
-
Zajadaj.