Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Bliźniacze burgery
  • 500 g zmielonej wołowiny
  • 2 puszyste bułki do burgerów
  • 1 ogórek konserwowy pokrojony w plastry
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 8 plasterków sera Mimolette
  • 4 łyżki oleju
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 4 plastry pomidora
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos majonezowo-ketchupowy przepis poniżej
Sos majonezowo-ketchupowy
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka posiekanych ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 0,5 łyżeczki cukru
Wskazówki
Sos majonezowo-ketchupowy
  1. Wymieszaj w misce majonez z ketchupem, octem, ogórkami i cukrem.
  2. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Odstaw na czas przygotowania burgerów.
Bliźniacze burgery
  1. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i podduszaj na średnim ogniu ok. 20 minut.
  2. Podziel wołowinę na 4 równe części, z każdej uformuj 2 płaskie kotlety i przypraw je solą oraz pieprzem.
  3. Rozgrzej na dużej patelni pozostały olej i smaż burgery z jednej strony ok. 2 minuty. W tym czasie przypraw solą i pieprzem surową stronę i posmaruj ją musztardą.
  4. Przełóż burgery i smaż je na drugiej stronie ok. 1 minutę, kładąc ser w połowie czasu.
  5. Zdejmij mięso z patelni, kiedy ser się stopi.
  6. Przekrój bułki na pół.
  7. Spód każdej posmaruj sosem.
  8. Ułóż pomidora, ogórki i sałatę.
  9. Przykryj je pierwszym kotletem.
  10. Dodaj podduszoną cebulkę.
  11. Przykryj drugim kotletem.
  12. Zamknij burgera daszkiem bułki.