Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Udka tex-mex z chrupiącą skórką w glazurze musztardowo-miodowej
  • 8 udek kurczaka z kością i skórą
  • 170 g miodu
  • 1,5 łyżeczki posiekanych marynowanych jalapeno
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 2 łodygi szczypiorku do posypania, posiekane
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Wskazówki
Glazura miodowo-musztardowa
  1. Wymieszaj w małej misce miód z posiekanymi jalapeno, musztardą i olejem.
  2. Odstaw na czas przygotowania kurczaka.
Udka tex-mex z chrupiącą skórką
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  2. Umyj kurczaka i osusz go na ręczniku papierowym.
  3. Polej mięso 1 łyżką oleju i natrzyj je nim.
  4. W miseczce wymieszaj kumin z kolendrą, słodką papryką, solą i pieprzem.
  5. Natrzyj udka mieszanką przypraw i odstaw na bok.
  6. Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni.
  7. Ułóż kurczaka skórką do dołu i smaż go ok. 5 minut.
  8. Przewróć udka i smaż je tyle samo na drugiej stronie.
  9. Zdejmij patelnię z ognia, a kurczaka przenieś do naczynia żaroodpornego.
  10. Polej mięso równomiernie glazurą.
  11. Piecz ok. 30 minut. Dla uzyskania bardzo chrupiącej skórki włącz w piekarniku opcję grilla na 2 minuty.
  12. Wyjmij udka, ułóż je w głębokim talerzu i posyp posiekanym szczypiorkiem.
  13. Rozkoszuj się ucztą.