-
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
-
Umyj kurczaka i osusz go na ręczniku papierowym.
-
Polej mięso 1 łyżką oleju i natrzyj je nim.
-
W miseczce wymieszaj kumin z kolendrą, słodką papryką, solą i pieprzem.
-
Natrzyj udka mieszanką przypraw i odstaw na bok.
-
Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni.
-
Ułóż kurczaka skórką do dołu i smaż go ok. 5 minut.
-
Przewróć udka i smaż je tyle samo na drugiej stronie.
-
Zdejmij patelnię z ognia, a kurczaka przenieś do naczynia żaroodpornego.
-
Polej mięso równomiernie glazurą.
-
Piecz ok. 30 minut. Dla uzyskania bardzo chrupiącej skórki włącz w piekarniku opcję grilla na 2 minuty.
-
Wyjmij udka, ułóż je w głębokim talerzu i posyp posiekanym szczypiorkiem.
-
Rozkoszuj się ucztą.