Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ultra-kremowa zapiekanka z puree z ziemniaków
  • 750 g ziemniaków umytych i pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 80 g startego jasnego cheddara
  • 80 ml śmietany 12% tzw. sour cream
  • 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
Na wierzch
  • 60 g zmiksowanych krakersów
  • 3 plasterki boczku pokrojone w kostkę i usmażone na chrupiąco na małym/średnim ogniu
  • 30 g startego pomarańczowego cheddara
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wskazówki
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  2. Zagotuj wodę w garnku, dodaj ziemniaki i gotuj je ok. 20 minut, aż zrobią się miękkie.
  3. Odcedź je w durszlaku i przenieś do dużej miski.
  4. Dodaj śmietanę, masło, mleko, czosnek i sól.
  5. Miksuj na średnich obrotach miksera do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
  6. Wmieszaj starty biały cheddar.
  7. Rozprowadź puree po formie do pieczenia (30x21cm) i wyrównaj je szpatułką lub spodem łyżki.
  8. Posyp zmiksowanymi krakersami i startym pomarańczowym cheddarem.
  9. Piecz ok. 15 minut.
  10. Wyjmij formę z piekarnika i posyp zapiekankę boczkiem oraz szczypiorkiem.
  11. Nakładaj na talerze i zajadaj.