-
Włóż pokrojone ziemniaki do miski i zalej ją zimną wodą.
-
Odstaw frytki na 30 minut.
-
Wylej wodę, a ziemniaki osusz na ręczniku papierowym.
-
Rozgrzej olej do 150 stopni w naczyniu z głębokim dnem.
-
Smaż frytki przez ok. 3 minuty, aż zmiękną.
-
Wyjmij ziemniaki łyżką cedzakową i odsącz na ręcznikach z nadmiaru oleju.
-
Zwiększ ogień i podnieś temperaturę do 170 stopni (ok. 5 minut od zwiększenia ognia).
-
Smaż frytki po raz drugi, aż zmienią kolor na złoto-brązowy.
-
Wyłów je i odsącz ponownie na ręcznikach.
-
Włóż frytki do miski, wsyp 3/4 łyżeczki soli i potrząsaj miską, aż sól pokryje ziemniaki.