Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Frytki z bekonowo-szczypiorkową posypką
  • 1 kg ziemniaków obranych, umytych i pokrojonych w grube słupki
  • 1,5 litra oleju rzepakowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 plastry boczku parzonego pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 łodyga szczypiorku posiekana
Wędzony sos cheddarowy
  • 300 g pomarańczowego cheddara może być też mimolette
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 350 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
  • 4 łyżeczki sosu z jalapeno można zamienić na tabasco lub sos louisiana gold
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
Wskazówki
Posypka bekonowa - krok po kroku
  1. Rozgrzej porządnie patelnię (bez tłuszczu).
  2. Dodaj boczek i smaż go na małym/średnim ogniu do momentu, aż większość tłuszczu się wytopi.
  3. Odsącz bekon z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. Przenieś go do miseczki i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem.
Frytki - krok po kroku
  1. Włóż pokrojone ziemniaki do miski i zalej ją zimną wodą.
  2. Odstaw frytki na 30 minut.
  3. Wylej wodę, a ziemniaki osusz na ręczniku papierowym.
  4. Rozgrzej olej do 150 stopni w naczyniu z głębokim dnem.
  5. Smaż frytki przez ok. 3 minuty, aż zmiękną.
  6. Wyjmij ziemniaki łyżką cedzakową i odsącz na ręcznikach z nadmiaru oleju.
  7. Zwiększ ogień i podnieś temperaturę do 170 stopni (ok. 5 minut od zwiększenia ognia).
  8. Smaż frytki po raz drugi, aż zmienią kolor na złoto-brązowy.
  9. Wyłów je i odsącz ponownie na ręcznikach.
  10. Włóż frytki do miski, wsyp 3/4 łyżeczki soli i potrząsaj miską, aż sól pokryje ziemniaki.
Sos cheddarowy - krok po kroku
  1. Wymieszaj dokładnie ser z mąką kukurydzianą.
  2. Umieść go na patelni, dodaj 250ml mleka zagęszczonego, sos jalapeno i wędzoną paprykę słodką.
  3. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu, w którym ser się całkowicie roztopi.
  4. Dodaj pozostałe mleko i mieszaj jeszcze, podgrzewając ok. 2 minuty, aż sos rozrzedzi się tak, że będzie można nim polać frytki (powinien mieć konsystencję dipu do nachosów).
Wykańczanie frytek
  1. Polej frytki sosem cheddarowym.
  2. Posyp bekonem wymieszanym ze szczypiorkiem.
  3. Podawaj od razu.