Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Super-puszyste bułki burgerowe w 30 minut
  • 440-500 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480 (zaczynamy od 440g i dosypujemy podczas miksowania do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 saszetki suszonych drożdży
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka do wysmarowania bułek
  • Sezam do posypania
Wskazówki
  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg).
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wysmaruj go olejem.
  3. Wlej wodę do dużej miski, dodaj drożdże i wymieszaj.
  4. Dodaj olej wraz z cukrem i pozostaw mieszankę na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
  5. Wymieszaj mąkę z solą.
  6. Dodaj do mieszanki drożdżowej jako i mąkę.
  7. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżkę.
  8. Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 5 minut, aż masa będzie elastyczna, błyszcząca i delikatnie lepka.
  9. Podziel ciasto na 6 lub 8 części i z każdej uformuj okrągłą bułkę.
  10. Przykryj blachę z bułkami folią spożywczą i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  11. Zdejmij folię.
  12. Wymieszaj żółtko z mlekiem i wysmaruj nim bułki z wierzchu.
  13. Posyp sezamem.
  14. Piecz ok. 15-20 minut.