-
Umieść w dużej misce wodę, drożdże, miód i oliwę.
-
Wymieszaj.
-
Poczekaj 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
-
Dodawaj do miski mąkę i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
-
Wyrabiaj ciasto, dodając więcej mąki, aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy, która będzie odchodzić od palców.
-
Przenieś ciasto do wysmarowanej olejem miski.
-
Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
-
Przygotuj formę "keksówkę".
-
Wysmaruj ją olejem i obsyp dokładnie bułką tartą.
-
Umieść w formie ciasto na chleb i uformuj z niego bochenek, który wypełni całe naczynie.
-
Zawiń formę folią spożywczą i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 minut lub do momentu, w którym ciasto będzie prawie wychodzić za formę.
-
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z opcją góra-dół.
-
Piecz chleb ok. 35-40 minut
-
Wyjmij pieczywo z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia.
-
Przechowuj 2-3 dni, szczelnie owinięty folią.