Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Chleb tostowy Stonerchefa
  • 500 g mąki pszennej typ 450 + więcej do wyrabiania ciasta tortowa
  • 320 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki miodu lipowego
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • 50 g oliwy stawiamy miskę na wadze, zerujemy i nalewamy oliwę, aż waga wskaże 50g
Wskazówki
  1. Umieść w dużej misce wodę, drożdże, miód i oliwę.
  2. Wymieszaj.
  3. Poczekaj 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
  4. Dodawaj do miski mąkę i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  5. Wyrabiaj ciasto, dodając więcej mąki, aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy, która będzie odchodzić od palców.
  6. Przenieś ciasto do wysmarowanej olejem miski.
  7. Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  8. Przygotuj formę "keksówkę".
  9. Wysmaruj ją olejem i obsyp dokładnie bułką tartą.
  10. Umieść w formie ciasto na chleb i uformuj z niego bochenek, który wypełni całe naczynie.
  11. Zawiń formę folią spożywczą i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 minut lub do momentu, w którym ciasto będzie prawie wychodzić za formę.
  12. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z opcją góra-dół.
  13. Piecz chleb ok. 35-40 minut
  14. Wyjmij pieczywo z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  15. Przechowuj 2-3 dni, szczelnie owinięty folią.