Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Zupa ziemniaczano-serowa
  • 1,3 kg ziemniaków obranych, umytych i pokrojonych w kostkę
  • 200 g sera mimolette
  • 130 g boczku parzonego pokrojonego w poprzek w cienkie paski
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga grubego szczypiorku posiekana
  • 1,1 litra wody
  • 2 łyżeczki soli
Wskazówki
  1. Usmaż boczek na dużej patelni na umiarkowanym ogniu, aż tłuszcz się z niego wytopi, a sam bekon będzie chrupiący.
  2. Zdejmij boczek z patelni łyżką cedzakową i odsącz go na ręczniku papierowym.
  3. Tłuszcz z boczku przelej do garnka.
  4. Umieść w garnku cebulę i podsmażaj ją na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
  5. Dodaj ziemniaki, wlej wodę i wsyp sól.
  6. Zagotuj zupę, zmniejsz ogień i przykryj garnek.
  7. Gotuj całość ok. 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
  8. Przenieś połowę zupy do dużej miski i zblenduj ją na puree.
  9. Dodaj zblendowaną zupę do garnka.
  10. Wymieszaj dokładnie.
  11. Zmniejsz ogień do minimum.
  12. Dodaj ser i mieszaj, aż ten dokładnie się stopi w zupie.
  13. Zdejmij zupę z ognia i przelej do talerzy.