-
Usmaż boczek na dużej patelni na umiarkowanym ogniu, aż tłuszcz się z niego wytopi, a sam bekon będzie chrupiący.
-
Zdejmij boczek z patelni łyżką cedzakową i odsącz go na ręczniku papierowym.
-
Tłuszcz z boczku przelej do garnka.
-
Umieść w garnku cebulę i podsmażaj ją na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
-
Dodaj ziemniaki, wlej wodę i wsyp sól.
-
Zagotuj zupę, zmniejsz ogień i przykryj garnek.
-
Gotuj całość ok. 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
-
Przenieś połowę zupy do dużej miski i zblenduj ją na puree.
-
Dodaj zblendowaną zupę do garnka.
-
Wymieszaj dokładnie.
-
Zmniejsz ogień do minimum.
-
Dodaj ser i mieszaj, aż ten dokładnie się stopi w zupie.
-
Zdejmij zupę z ognia i przelej do talerzy.