Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Spód to kajmakowej tarty
220
g
ciasteczek Oreo
3
łyżki masła
Masa kajmakowa
200
g
śmietany 36%
50
g
cukru pudru
200
g
serka śmietankowego
200
g
kajmaku
Na wierzch
1
łyżka kajmaku
20
g
posiekanej białej czekolady
Wskazówki
Spód do tarty - krok po kroku
Zmiksuj ciasteczka w pojemniku od malaksera na drobny miał.
Dodaj 3 łyżki masła i miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piachu.
Podłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i rozprowadź po niej masę ciasteczkową, pamiętając o bokach.
Wstaw spód do lodówki na czas robienia reszty tarty.
Masa kajmakowa - krok po kroku
Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.
W osobnym naczyniu ubijaj przez chwilę serek śmietankowy na małych obrotach miksera.
Dodaj do serka kajmak i miksuj do połączenia składników.
Formowanie tarty
Wyjmij spód z lodówki.
Rozprowadź na nim równomiernie masę kajmakową.
Włóż ciasto do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Wykańczanie ciasta
Rozpuść kajmak w rondelku na małym ogniu.
Wyjmij tartę z lodówki.
Polej ciasto kajmakiem i posyp posiekaną białą czekoladą.