Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Stripsy w ostrych przyprawach
  • Ok. 500g filetu z piersi kurczaka podzielone na 5-6 stripsów
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
Ciasto naleśnikowe
  • 100 g mąki pszennej
  • 110 ml mleka 3,5
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Do obtoczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3/4 łyżki soli
  • 3/4 łyżki suszonych jalapeno lub mielonego chili
  • 3/4 łyżki mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki oregano
Do smażenia
  • 1 litr oleju rzepakowego
Wskazówki
Przyprawianie kurczaka
  1. Wsyp do miski wszystkie przyprawy potrzebne do stripsów i dodaj pokrojone filety.
  2. Natrzyj mięso przyprawami, zawiń miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut.
Panierowanie
  1. Przygotuj ciasto naleśnikowe - wymieszaj w misce mąkę, mleko, jajko oraz przyprawy, i miksuj blenderem.
  2. Wyjmij mięso z lodówki i obtocz je dokładnie w cieście.
  3. Przełóż stripsy do pojemnika z panierką.

  4. Potrząsaj pojemnikiem, aż stripsy w całości się pokryją panierką.
Smażenie
  1. Rozgrzej porządnie 1 litr oleju rzepakowego (w woku lub w garnku).
  2. Dodaj stripsy i smaż je na średnim ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas przewracając je drewnianą łopatką na drugą stronę.
  3. Wyjmij kawałki kurczaka z naczynia i odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.