Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Oreo Brownie
  • 125 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 225 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 12 pokruszonych ciasteczek Oreo ze środkami
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 80 g kakao
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem sernikowy z Oreo
  • 225 g serka śmietankowego
  • 225 g śmietany 36%
  • 60 g cukru pudru
  • 10 pokruszonych ciateczek Oreo ze środkami
Wskazówki
Sprzęt
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Przygotuj formę do ciasta (nasza ma 30x25cm).
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia wyciętym na jej wymiar (tak aby papier przykrywał przynajmniej 2 przeciwległe boki - wtedy będzie łatwiej wyjąć brownie z formy).
Przygotowanie Oreo brownie
  1. Rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu.
  2. Zdejmij rondelek z kuchenki i przelej masło do miski.
  3. Wmieszaj oba cukry, jajka i ekstrakt waniliowy.
  4. Dodaj kakao, mąkę, sól i proszek do pieczenia, po czym wymieszaj ponownie.
  5. Wmieszaj delikatnie posiekaną czekoladę i pokruszone ciasteczka Oreo do masy.
  6. Rozprowadź równomiernie masę na brownie po formie do ciasta.
  7. Piecz ok. 25-30 minut (obserwuj brownie pod koniec pieczenia, ponieważ jeśli będą zbyt długo w piekarniku, wierzch stanie się zbyt twardy).
  8. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia i na czas zrobienia kremu sernikowego.
Przygotowanie sernikowego kremu Oreo
  1. Ubij mikserem w misce śmietanę z połową cukru pudru na sztywno.
  2. W osobnym naczyniu ubij serek śmietankowy z drugą połową cukru pudru do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
  3. Połącz zawartość obu misek, również przy użyciu miksera.
  4. Wmieszaj pokruszone ciasteczka Oreo przy użyciu szpatułki.
  5. Rozprowadź krem sernikowy po brownie.
  6. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.