Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Wołowina po mongolsku
  • 250 g łaty wołowej pokrojonej w poprzek włókien w cienkie paski
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 60 ml oleju rzepakowego
Sos
  • 60 ml sosu sojowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1,5 łyżeczki startego korzenia imbiru
Do podania
  • 100 g ryżu parboiled 1 torebka
  • Szczypior z cebuli dymki pokrojonej w podłużne paski
  • 0,5 łyżeczki ziaren sezamu
Wskazówki
Ryż
  1. Zagotuj wodę w garnku.
  2. Wsyp małą szczyptę soli do środka.
  3. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 13 minut.
Przygotowanie sosu
  1. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu.
  2. Dodaj czosnek z imbirem i podsmażaj ok. 30 sekund, cały czas mieszając.
  3. Dorzuć cukier, sos sojowy i wodę, po czym wymieszaj całość.
  4. Gotuj na średnim ogniu ok. 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
  5. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.
Przygotowanie mięsa
  1. Wsyp mąkę kukurydzianą do miski.
  2. Dodaj wołowinę.
  3. Wymieszaj mięso z mąką, aby dokładnie się nią pokryło.
  4. Rozgrzej porządnie olej w woku na dużym ogniu.
  5. Dodaj mięso i smaż je przez ok. 2 minuty, mieszając aby mięso obsmażyło się z każdej strony.
  6. Przenieś wołowinę na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  7. Wylej olej z woka.
  8. Dodaj z powrotem mięso i wlej sos.
  9. Gotuj ok. 2 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje wołowinę, tworząc na niej glazurę.
  10. Zdejmij wok z ognia, dodaj dymkę i wymieszaj ją z mięsem.
  11. Wsyp ryż do miseczek, nałóż wołowinę i posyp ją sezamem.