Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Masa sernikowa z masłem orzechowym
  • 225 g serka śmietankowego
  • 315 g masła orzechowego
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 225 g śmietany 36% kremówka
Spód do tarty
  • 20 ciasteczek Oreo z kremem
  • 3 łyżki masła
Polewa czekoladowa
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 130 g śmietany 36% kremówki
Wskazówki
Spód do tarty
  1. Umieść ciasteczka oreo oraz masło w pojemniku malaksera.
  2. Miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Wyłóż formę do ciasta spodem ciasteczkowym i dociśnij go zarówno do dna, jak i do boków formy.
  4. Wstaw formę ze spodem do lodówki na ok. 30 minut.
Polewa czekoladowa
  1. W czasie, gdy spód będzie się chłodził, rozpuść w rondelku obie czekolady ze śmietaną.
  2. Mieszaj co jakiś czas, aż wszystko połączy się w płynną całość.
  3. Wyjmij formę z lodówki.
  4. Wysmaruj spód z Oreo większością polewy i zachowaj ok. 2 łyżki do udekorowania tarty.
  5. Wstaw formę ponownie do lodówki na czas wyrabiania masy sernikowo-orzechowej.
Masa sernikowo-orzechowa
  1. Ubij w misce serek śmietankowy z masłem orzechowym i esencją waniliową, aż uzyskasz lekką i puszystą masę.
  2. W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem, również na puszysto.
  3. Dodaj ubitą śmietanę do masy sernikowo-orzechowej i pracuj mikserem aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  4. Wyjmij formę ze spodem i zastygniętą polewą z lodówki.
  5. Rozprowadź po formie masę sernikowo-orzechową.
  6. Wyrównaj ją szpatułką.
  7. Wstaw tartę do lodówki na ok. 2 godziny.
Dekorowanie
  1. Włóż w tartę ciasteczka Oreo.
  2. Podgrzej zastygniętą polewę w garnku na małym ogniu, aż wróci do płynnej postaci.
  3. Wykończ wierzch ciasta polewą.