Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Masa sernikowa z masłem orzechowym
225
g
serka śmietankowego
315
g
masła orzechowego
150
g
cukru pudru
1/2
łyżeczki esencji waniliowej
225
g
śmietany 36%
kremówka
Spód do tarty
20
ciasteczek Oreo
z kremem
3
łyżki masła
Polewa czekoladowa
60
g
mlecznej czekolady
60
g
gorzkiej czekolady
130
g
śmietany 36%
kremówki
Wskazówki
Spód do tarty
Umieść ciasteczka oreo oraz masło w pojemniku malaksera.
Miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Wyłóż formę do ciasta spodem ciasteczkowym i dociśnij go zarówno do dna, jak i do boków formy.
Wstaw formę ze spodem do lodówki na ok. 30 minut.
Polewa czekoladowa
W czasie, gdy spód będzie się chłodził, rozpuść w rondelku obie czekolady ze śmietaną.
Mieszaj co jakiś czas, aż wszystko połączy się w płynną całość.
Wyjmij formę z lodówki.
Wysmaruj spód z Oreo większością polewy i zachowaj ok. 2 łyżki do udekorowania tarty.
Wstaw formę ponownie do lodówki na czas wyrabiania masy sernikowo-orzechowej.
Masa sernikowo-orzechowa
Ubij w misce serek śmietankowy z masłem orzechowym i esencją waniliową, aż uzyskasz lekką i puszystą masę.
W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem, również na puszysto.
Dodaj ubitą śmietanę do masy sernikowo-orzechowej i pracuj mikserem aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Wyjmij formę ze spodem i zastygniętą polewą z lodówki.
Rozprowadź po formie masę sernikowo-orzechową.
Wyrównaj ją szpatułką.
Wstaw tartę do lodówki na ok. 2 godziny.
Dekorowanie
Włóż w tartę ciasteczka Oreo.
Podgrzej zastygniętą polewę w garnku na małym ogniu, aż wróci do płynnej postaci.
Wykończ wierzch ciasta polewą.