Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Czekoladowe fondanty z masłem orzechowym
  • 113 g + 2 łyżki masła
  • 35 g + 1 łyżka mąki
  • 1 łyka kakao
  • 57 g gorzekiej czekolady
  • 57 g mlecznej czekolady
  • 65 g masła orzechowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 50 g brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
Wskazówki
  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Rozpuść w rondelku 1 łyżkę masła i rozprowadź je równomiernie po ramekinach.
  3. Wymieszaj w miseczce 1 łyżkę mąki i kakao.
  4. Posyp mieszanką ramekiny i otrząśnij je z nadmiaru posypki.
  5. Przenieś ramekiny na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na bok na czas przygotowania masy fondantowej i orzechowego nadzienia.
  6. Wymieszaj mikserem masło orzechowe z cukrem pudrem, 1 łyżką masła i cynamonem na wolnych obrotach, aż wszystko dokładnie się połączy. Odstaw nadzienie na bok.
  7. Ubijaj w osobnej misce jajka z cukrem i esencją waniliową na wysokich obrotach miksera ok. 3 minuty.
  8. Dodawaj powoli czekoladę i 35g mąki, miksując do połączenia się wszystkich składników masy fondantowej.
  9. Wypełnij ramekiny masą fondantową do 2/3 objętości, po czym do każdego nałóż po 1 łyżeczce nadzienia orzechowego i wykończ każdy ramekin pozostałą masą.
  10. Piecz w piekarniku ok. 12-15 minut, aż na wierzchu będą widoczne delikatne pęknięcia, ale środek po dotknięciu fondanta będzie delikatnie galaretkowaty.
  11. Odstaw na kratkę i wystudź desery przez ok. 5 minut.
  12. Przy pomocy noża odseparuj krawędzie fondantów od ramekinów. Przykryj je talerzykiem i odwróć do góry nogami, aby na talerzu został sam deser.
  13. Posyp fondanty cukrem pudrem.
  14. Podawaj od razu.