-
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
-
Rozpuść w rondelku 1 łyżkę masła i rozprowadź je równomiernie po ramekinach.
-
Wymieszaj w miseczce 1 łyżkę mąki i kakao.
-
Posyp mieszanką ramekiny i otrząśnij je z nadmiaru posypki.
-
Przenieś ramekiny na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na bok na czas przygotowania masy fondantowej i orzechowego nadzienia.
-
Wymieszaj mikserem masło orzechowe z cukrem pudrem, 1 łyżką masła i cynamonem na wolnych obrotach, aż wszystko dokładnie się połączy. Odstaw nadzienie na bok.
-
Ubijaj w osobnej misce jajka z cukrem i esencją waniliową na wysokich obrotach miksera ok. 3 minuty.
-
Dodawaj powoli czekoladę i 35g mąki, miksując do połączenia się wszystkich składników masy fondantowej.
-
Wypełnij ramekiny masą fondantową do 2/3 objętości, po czym do każdego nałóż po 1 łyżeczce nadzienia orzechowego i wykończ każdy ramekin pozostałą masą.
-
Piecz w piekarniku ok. 12-15 minut, aż na wierzchu będą widoczne delikatne pęknięcia, ale środek po dotknięciu fondanta będzie delikatnie galaretkowaty.
-
Odstaw na kratkę i wystudź desery przez ok. 5 minut.
-
Przy pomocy noża odseparuj krawędzie fondantów od ramekinów. Przykryj je talerzykiem i odwróć do góry nogami, aby na talerzu został sam deser.
-
Posyp fondanty cukrem pudrem.
-
Podawaj od razu.