Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Bekonez
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 160 ml oleju rzepakowego
  • 10 plasterków boczku
  • 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
Wskazówki
  1. Połóż 5 plastrów boczku na zimnej patelni.
  2. Smaż go, wytapiając powoli tłuszcz na wolnym ogniu.
  3. Kiedy boczek będzie chrupiący, zdejmij go z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub ściereczce.
  4. Wrzuć na patelnię kolejne 5 plastrów i postępuj z nimi w identyczny sposób.
  5. Wymieszaj w misce wytopiony tłuszcz z olejem rzepakowym i wstaw go do lodówki na ok. 5 minut.
  6. Umieść w wysokim pojemniku od blendera jajko, musztardę, ocet, sól, pieprz oraz cukier.
  7. Wyjmij z lodówki mieszankę tłuszcz wymieszany z olejem i wlej go do pojemnika.
  8. Miksuj całość blenderem stosując ruch "góra-dół", aż uzyskasz konsystencję majonezu.
  9. Posiekaj bekon dosyć drobno i dodaj go wraz z cebulą do majonezu.
  10. Wymieszaj dokładnie łyżką.
  11. Przenieś bekonez do słoiczka i włóż go do lodówki na ok. 2 godziny, żeby smaki się przegryzły.
  12. Możesz go z powodzeniem przechowywać w lodówce do 10 dni.