Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Chleb Tiramisu
  • 210 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 225 g serka mascarpone
  • 170 g brązowego cukru biały też da radę
  • 115 ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej takiej z wyższej półki
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1-2 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Cukier puder do posypania
Wskazówki
Przygotowanie sprzętu
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Weź formę do pieczenia chleba i wysmaruj ją delikatnie acz dokładnie olejem roślinnym.
Jasna masa chlebowa
  1. Ubij mascarpone z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
  2. Dodaj jajka, esencję waniliową i mleko.
  3. Miksuj do połączenia składników.
  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  5. Uruchom ponownie mikser i mieszaj do połączenia składników (nie miksuj zbyt długo).
Ciemna masa chlebowa
  1. W osobnej misce wymieszaj kakao i kawę rozpuszczalną.
  2. Dodaj wodę i mieszaj, aż kawa i kakao się rozpuszczą.
  3. Przenieś połowę jasnej masy do kakaowo-kawowej mieszanki.
  4. Włącz ponownie mikser i mieszaj do połączenia się składników.
Formowanie i pieczenia chleba
  1. Wyłóż formę do chleba połową pozostałej jasnej masy.
  2. Rozprowadź na jej wierzchu połowę ciemnej masy.
  3. Powtórz to samo z resztą białej masy i wykończ ciemną.
  4. Włóż rączkę od łyżki lub patyczek do środka formy chlebowej i przeciągnij ją wzdłuż naczynia.
  5. Piecz 50 do 6 minut w piekarniku.
  6. Wyjmij chleb Tiramisu i odstaw na 15 minut do wystudzenia.
  7. Posyp cukrem pudrem.
  8. Chleb jest gotowy do przekrojenia.