Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Meksykańska zupa
  • 950 ml bulionu z rosołu gotowanego na kurczaku
  • 1 kg pomidorów
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 300 g kukurydzy z puszki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek do podania
Farsz do uszek
  • Mięso z dwóch ćwiartek kurczaka ugotowane i zmielone w maszynce
  • Kilkanaście nachosów my użyliśmy Chio o smaku chilli
  • garść kolendry posiekana
  • 1,5 łyeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki chilli cayenne
  • 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku
  • 2 łyżki bulionu
Sprężyste uszka
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • Szczypta soli
  • 1 roztrzepane jajko
Wskazówki
Meksykańska zupa
  1. Upraż papryczki chilli, po 1-2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu.
  2. Wyłącz ogień, natnij papryczki nożem i zalej je gorącą wodą. Zostaw je tam na ok. 30 minut.
  3. Nagrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg)
  4. Ułóż pomidory na papierze do pieczenia.
  5. Piecz ok. 15 minut.
  6. Zmień funkcję piekarnika na grill, przewróć pomidory na drugą stronę i grilluj jeszcze 15 minut.
  7. Przenieś pomidory do dużej miski lub do pojemnika na blender.
  8. Weź garnek i wlej do niego 500ml bulionu.
  9. Pokrój cebulę w kostkę, posiekaj czosnek i dodaj je wraz z kminkiem, solą i pieprzem do garnka.
  10. Zagotuj wywar, zmniejsz ogień do minimum i gotuj ok. 10 minut, aż cebula zmięknie.
  11. Dodaj bulion do pomidorów.
  12. Wyjmij papryczki z wody, przekrój je wzdłuż i pozbądź się nasion.
  13. Dodaj je do pomidorów i bulionu.
  14. Zblenduj wszystko na gładką salsę.
  15. Dodaj pozostałe 450ml bulionu i zblenduj ponownie.
  16. Przelej zupę do garnka, dodaj kukurydzę i zagotuj.
  17. Gotuj przez ok. 15 minut.
  18. Dopraw solą do smaku.
Farsz do uszek
  1. Włóż zmielone mięso do dużej miski.
  2. Dodaj przyprawy.
  3. Zgnieć nachosy i dorzuć je do miski z mięsem i przyprawami.
  4. Wymieszaj wszystko rękami.
Ciasto na uszka
  1. Wymieszaj w misce mąkę z solą.
  2. Rozpuść masło w gorącej wodzie i dolewaj do mąki, cały czas mieszając.
  3. Dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj wszystko ponownie.
  4. Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut.
  5. Zawiń kulę z ciasta w folię spożywczą i odstaw na bok na 15 minut.
  6. Odwiń ciasto z folii, posyp je mąką i podziel na kilka części.
  7. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienki, ok. 3-mm placek.
  8. Wycinaj kółka z ciasta przy użyciu małej szklanki.
  9. Ułóż łyżeczkę farszu na cieście i zagnij je jak pieroga.
  10. Zawiń boki ciasta wokół palca i dociśnij je.
  11. Zagotuj w garnku nieco osoloną wodę.
  12. Włóż do niej uszka i gotuj ok. 2 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
  13. Wyjmij uszka łyżką cedzakową.
Łączenie składników
  1. Przelej meksykańską zupę do misek.
  2. Do każdej włóż po kilka uszek.
  3. Posyp pokrojonym szczypiorkiem.
  4. Podawaj z nachosami.