Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Zapiekanka z kurczakiem w czerwonym sosie enchilada
  • 2 filety z piersi kurczaka gotowane ok. 30 minut i poszarpane widelcem
  • Czerwony sos enchilada składniki i przygotowanie niżej
  • 3 kukurydziane tortille składniki i przygotowanie niżej
  • 300 g sera półtwardego może być gouda, startego na grubych oczkach tarki
  • 175 g twardego sera może być szafir / gruyere / parmezan
Czerwony sos enchilada
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej typ 500
  • 3 łyżki chilli cayenne dla mniej tolerancyjnych na ostre wystarczy 1,5 łyżki
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego kuminu
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki soli
Kukurydziane tortille
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
  • ok. 125ml gorącej wody
  • M ąka pszenna do wyrabiania ciasta
Wskazówki
Cerwony sos enchilada
  1. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
  2. Dodaj mąkę wraz z chilli cayenne.
  3. Wymieszaj i podsmażaj, aż kolor zmieni się z czerwonego na delikatnie brązowy.
  4. W dużej misce wymieszaj przecier pomidorowy z wodą i przyprawami.
  5. Zmiksuj szybko blenderem na gładką konsystencję.
  6. Przelej zawartość miski na patelnię i wszystko wymieszaj.
  7. Doprowadź do zagotowania i zmniejsz ogień na mały, żeby sos spokojnie pyrkał.
  8. Trzymaj na patelni ok. 8-10 minut, aż enchilada zgęstnieje.
  9. Przelej sos do miski.
Kukurydziane tortille
  1. Wymieszaj w misce mąkę kukurydzianą z solą.
  2. Dodaj oliwę.
  3. Zacznij powoli wlewać wodę, zagniatając ciasto ręką.
  4. Przenieś masę na podsypany mąką blat i wyrabiaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  5. Zawiń kulkę z ciasta w folię aluminiową i włóż na 15 minut do lodówki.
  6. Podziel ciasto na 6 części i każdą z nich rozwałkuj na ok. 3-mm placek.
  7. Rozgrzej suchą patelnię na dużym ogniu.
  8. Smaż tortille ok. 1-2 minut z każdej strony, do pojawienia się brązowych plamek na plackach.
Zapiekanka
  1. Wysmaruj dno okrągłego naczynia żaroodpornego 60ml sosu enchilada.
  2. Ułóż 1 tortillę.
  3. Dodaj 1/3 porcji kurczaka.
  4. Polej go i wysmaruj 1/3 sosu enchilada.
  5. Posyp 1/3 obu serów.
  6. Powtórz wszystko jeszcze 2 razy.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg)
  8. Piecz zapiekankę ok. 30 minut.