Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Aioli z pieczonym czosnkiem i szafranem
  • 115 g majonezu na bazie oliwy
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 6 ząbków pieczonego czosnku
  • Szczypta szafranu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
Wskazówki
Pieczony czosnek
  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni (termoobieg)
  2. Rozbierz główkę czosnku, obierz ją z nadmiaru łusek, podziel na ząbki i pozostaw na nich samą skórkę.
  3. Ułóż ząbki na folii aluminiowej i skrop je dwiema łyżeczkami oliwy.
  4. Przykryj drugą warstwą folii.
  5. Piecz ok. 40-45 minut.
Aioli
  1. Włóż składniki sosu do malaksera.
  2. Miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  3. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj ponownie.