Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Aioli z pieczonym czosnkiem i szafranem
115
g
majonezu na bazie oliwy
1
łyżka musztardy Dijon
6
ząbków pieczonego czosnku
Szczypta szafranu
2
łyżki soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Wskazówki
Pieczony czosnek
Rozgrzej piekarnik do 205 stopni (termoobieg)
Rozbierz główkę czosnku, obierz ją z nadmiaru łusek, podziel na ząbki i pozostaw na nich samą skórkę.
Ułóż ząbki na folii aluminiowej i skrop je dwiema łyżeczkami oliwy.
Przykryj drugą warstwą folii.
Piecz ok. 40-45 minut.
Aioli
Włóż składniki sosu do malaksera.
Miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj ponownie.