-
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
-
Wymieszaj w dużej misce mąkę z herbatnikami, proszkiem do pieczenia i solą, a potem odstaw naczynie na bok.
-
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem przy pomocy miksera (na średnich obrotach), aż uzyskasz lekką i puszystą masę.
-
Zmniejsz obroty, dodaj jajko i esencję waniliową, cały czas miksując.
-
Dodaj mieszankę mączno-herbatnikową i miksuj, aż wszystko dokładnie się połączy.
-
Uformuj kulki z masy ciasteczkowej i włóż je do formy na babeczki.
-
Spłaszcz kulki delikatnie dłonią.
-
Piecz ok. 13-15 minut.
-
Wyjmij formę z piekarnika i zrób w babeczkach wgłębienie na środku, przy użyciu małego słoika.
-
Studź w formie ok. 15 minut.
-
Wyjmij babeczki z formy, postaw je na kratce i daj im całkowicie wystygnąć.