Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Masa ciasteczkowa
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 35 g białego cukru
  • 65 g brązowego cukru
  • 195 g mąki pszennej uniwersalnej typ 500
  • 60 g zmielonych herbatników mielimy w malakserze przez ok. 1 minutę na drobny piach
  • 1/4 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
Krem czekoladowy
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g śmietany 36%
Wykończenie
  • Piankowy krem
  • palnik gazowy do opalania kremu
Wskazówki
Krem czekoladowy
  1. Rozpuść czekoladę ze śmietaną w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając.
  2. Kiedy oba składniki się połączą, przelej całość do miseczki i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masa ciasteczkowa
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Wymieszaj w dużej misce mąkę z herbatnikami, proszkiem do pieczenia i solą, a potem odstaw naczynie na bok.
  3. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem przy pomocy miksera (na średnich obrotach), aż uzyskasz lekką i puszystą masę.
  4. Zmniejsz obroty, dodaj jajko i esencję waniliową, cały czas miksując.
  5. Dodaj mieszankę mączno-herbatnikową i miksuj, aż wszystko dokładnie się połączy.
  6. Uformuj kulki z masy ciasteczkowej i włóż je do formy na babeczki.
  7. Spłaszcz kulki delikatnie dłonią.
  8. Piecz ok. 13-15 minut.
  9. Wyjmij formę z piekarnika i zrób w babeczkach wgłębienie na środku, przy użyciu małego słoika.
  10. Studź w formie ok. 15 minut.
  11. Wyjmij babeczki z formy, postaw je na kratce i daj im całkowicie wystygnąć.
Wykańczanie babeczek
  1. Wypełnij wgłębienie w cieście czekoladowym kremem, do wyrównania z krawędziami.
  2. Nałóż krem piankowy do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na babeczki, formując na górze stożek.
  3. Opalaj krem z każdej strony palnikiem gazowym.
  4. Delektuj się, jeśli dasz radę.