-
Rozpuść cukier w 50ml ciepłej wody.
-
Dodaj drożdże i wymieszaj całość przy użyciu trzepaczki lub widelca.
-
Odstaw na 5 minut, aż mieszanka zacznie się pienić.
-
Wymieszaj mąkę z solą w dużej misce i zrób w środku wgłębienie.
-
Wlej oliwę, dodaj drożdże i zalej 75ml ciepłej wody.
-
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i przenieś masę na podsypany mąką blat.
-
Wyrabiaj ok. 5-8 minut i dodawaj mąkę podczas całego procesu, aż uzyskasz jednolitą i gładką masę.
-
Przenieś ciasto do wysmarowanej oliwą miski i obtocz je w tłuszczu.
-
Zawiń miskę w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
-
Wyjmij ciasto, wróć je na podsypany mąką blat i wyrabiaj ponownie ok. 2-3 minuty.
-
Zrób dłonią wgłębienie na środku ciasta i daj mu odpocząć ok. 2 minut.
-
Rozwałkuj je delikatnie i zacznij rozciągać delikatnie końcówkami palców, aż ciasto zacznie stawiać opór.
-
Dociśnij i wyrównaj dłonią środek ciasta.
-
Zaakcentuj boki, przyciskając krawędzie środka pizzy za pomocą kciuków.
-
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg)
-
Wysmaruj olejem rzepakowym papier do pieczenia i posyp go kaszą kukurydzianą.
-
Przenieś ciasto na papier.
-
Wysmaruj pizzę sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą i ułóż na niej ulubione dodatki.
-
Piecz pizzę ok. 10 minut, aż boki delikatnie zbrązowieją.