Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Słodkie ciasto na pizzę
  • 190 g mąki pszennej typ 450 tortowa
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1,5 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki soli
Cynamonowa kruszonka
  • 125 g mąki pszennej typ 450 tortowa
  • 2,5 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki białego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki miękkiego masła
Lukier
  • 90 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki mleka
Wskazówki
Ciasto na pizzę
  1. Wsyp drożdże do dużej miski.
  2. Dodaj cukier, gorącą wodę i ciepłe mleko.
  3. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
  4. Dodaj sól i olej.
  5. Wymieszaj dokładnie raz jeszcze.
  6. Dodaj 125g mąki i wmieszaj ją do drożdży tak, żeby całość miała konsystencję budyniu.
  7. Wsyp resztę mąki, zagnieć ciasto i przenieś je na podsypany mąką blat.
  8. Wyrabiaj ciasto ok. 5 minut do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
  9. Przełóż ciasto do miski, owiń ją folią spożywczą i odstaw do wypoczęcia na 15 minut.
Kruszonka cynamonowa
  1. Wsyp wszystkie jej składniki do pojemnika malaksera i miksuj dopóki uzyskasz kruchą i sypką masę.
Lukier
  1. Umyj malakser, przetrzyj go ręcznikiem papierowym i wrzuć do niego składniki lukru.
  2. Miksuj aż składniki się połączą i stworzą lukier.
Deserowa pizza z cynamonową kruszonką i lukrem
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
  2. Wyjmij ciasto z miski.
  3. Przenieś je na wysmarowaną tłuszczem matę silikonową lub papier do pieczenia.
  4. Rozwałkuj na placek o grubości 0,5cm.
  5. Posyp ciasto równomiernie kruszonką.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.
  7. Wyjmij pizzę i polej ją lukrem.