Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Głęboko smażone bomby Mac and Cheese
  • 200 g makaronu typu kolanka
  • 500 ml mleka 3 2%
  • 150 g pomarańczowego cheddara
  • 150 g długodojrzewającego białego cheddara
  • 40 g bułki tartej
  • 150 g Cheetosów Serowych
  • 150 g Cheetosów Ketchupowych plus 1 łyżeczka pieprzu cayenne i kilkanaście kropel sosu Louisiana Gold
  • 3 roztrzepane jajka
  • Olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Do podania
  • Kwaśna śmietana 12% tłuszczu
  • Szczypiorek drobno pokrojony
Wskazówki
Mac and Cheese
  1. Zagotuj mleko w naczyniu z głębokim dnem.
  2. Dodaj makaron i gotuj, cały czas mieszając, aż do prawie całkowitego odparowania mleka.
  3. Wsypuj ser i wymieszaj całość.
  4. Odstaw do wystudzenia na 40 minut.
Bomby Mac and Cheetos
  1. Uformuj okrągłe bomby z makaronu z serem.
  2. Połóż je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
  3. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Panierki
  1. Każdą panierkę przygotuj osobno w malakserze, miksując chrupki z niewielkim dodatkiem bułki tartej.
  2. Przenieś panierki do misek.
Panierowanie
  1. Obtocz bomby w roztrzepanych jajkach.
  2. Zapanieruj po raz pierwszy
  3. Powtórz obtaczanie w jajku.
  4. Powtórz panierowanie, dokładnie ubierając bomby w zmiksowane Cheetosy.
Smażenie
  1. Rozgrzej porządnie olej rzepakowy w naczyniu z głębokim dnem.
  2. Włóż do niego panierowane bomby.
  3. Smaż ok. 1-1,5 minuty, aż bomby nabiorą złotej barwy.
  4. Wyjmij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  5. Polej bomby śmietaną i posyp szczypiorkiem.