Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Solony sos karmelowy
  • 250 g białego cukru
  • 170 g masła w temperaturze pokojowej
  • 230 g śmietany 36% w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
Wskazówki
  1. Przenieś cukier na sporą patelnię i podgrzewaj na sporym ogniu.

  2. Cukier zacznie się zbrylać, a później roztapiać.
  3. Kiedy już się roztopi w całości i będzie miał gładką konsystencję i bursztynowo-złotą barwę, dodaj masło, energicznie mieszając.
  4. Kiedy masło totalnie się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia.
  5. Dodaj śmietanę, ponownie energicznie mieszając, aż połączy się ona z sosem.
  6. Dopraw ekstraktem waniliowym i solą.
  7. Przenieś do słoiczka i szczelnie zamknij.
  8. Przechowuj w lodówce ok. 2-3 tygodnie.