Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Solony sos karmelowy
250
g
białego cukru
170
g
masła w temperaturze pokojowej
230
g
śmietany 36% w temperaturze pokojowej
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1
łyżeczka soli
Wskazówki
Przenieś cukier na sporą patelnię i podgrzewaj na sporym ogniu.
Cukier zacznie się zbrylać, a później roztapiać.
Kiedy już się roztopi w całości i będzie miał gładką konsystencję i bursztynowo-złotą barwę, dodaj masło, energicznie mieszając.
Kiedy masło totalnie się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia.
Dodaj śmietanę, ponownie energicznie mieszając, aż połączy się ona z sosem.
Dopraw ekstraktem waniliowym i solą.
Przenieś do słoiczka i szczelnie zamknij.
Przechowuj w lodówce ok. 2-3 tygodnie.