-
Podgrzej mleko w rondelku na małym ogniu, żeby było ciepłe.
-
Wymieszaj mleko z drożdżami, cukrem i 1 szklanką mąki.
-
Przykryj i odstaw na 30 minut.
-
Dodaj resztę mąki, roztrzepane jajko, stopione masło, sól i suszone jalapeno.
-
Wymieszaj dokładnie i przenieś na podsypany mąką blat.
-
Wyrabiaj ok. 7 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i lekko błyszczące.
-
Przenieś do dużej miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
-
Wyrób ponownie ciasto, ok. 2 minuty.
-
Uformuj z niego wałek i podziel go na 8 części.
-
Z każdej uformuj kulkę i odstaw jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
-
Rozgrzej 1,5 litra oleju rzepakowego w głębokiej patelni.
-
Włóż pączki i smaż, aż będą złoto-brązowe z jednej strony.
-
Przewróć je na drugą stronę i smaż tak samo.
-
Przenieś pączki na ręcznik papierowy i odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
-
Odstaw do wystudzenia.