Go Back
Buchnij sobie ten przepis
Składniki
Ciasto na pączki
  • 450 g mąki pszennej typ 500
  • 250 ml mleka
  • 75 g masła
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki suszonego jalapeno
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
Ostry dip serowy louisiana
  • 350 g startego sera cheddar
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki ostrego sousu Louisiana
  • 250 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
Do posypania
  • 1 papryczka jalapeno posiekana
  • Prażona cebula
Do nadziewania
  • Rękaw cukierniczy z szeroką końcówką
Wskazówki
Ciasto na pączki
  1. Podgrzej mleko w rondelku na małym ogniu, żeby było ciepłe.
  2. Wymieszaj mleko z drożdżami, cukrem i 1 szklanką mąki.
  3. Przykryj i odstaw na 30 minut.
  4. Dodaj resztę mąki, roztrzepane jajko, stopione masło, sól i suszone jalapeno.
  5. Wymieszaj dokładnie i przenieś na podsypany mąką blat.
  6. Wyrabiaj ok. 7 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i lekko błyszczące.
  7. Przenieś do dużej miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  8. Wyrób ponownie ciasto, ok. 2 minuty.
  9. Uformuj z niego wałek i podziel go na 8 części.
  10. Z każdej uformuj kulkę i odstaw jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  11. Rozgrzej 1,5 litra oleju rzepakowego w głębokiej patelni.
  12. Włóż pączki i smaż, aż będą złoto-brązowe z jednej strony.
  13. Przewróć je na drugą stronę i smaż tak samo.
  14. Przenieś pączki na ręcznik papierowy i odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
  15. Odstaw do wystudzenia.
Ostry dip serowy louisiana
  1. Wymieszaj ser z mąką kukurydzianą.
  2. Przenieś go na dużą patelnię.
  3. Dodaj mleko i sos louisiana.
  4. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się stopi, a sos będzie przypominał nieco gęsty dip.
  5. Nadziewanie pączków.
  6. Nałóż ostry dip serowy do rękawa cukierniczego.
  7. Zrób po boku pączka otwór przy pomocy małego pędzelka.
  8. Włóż w otwór rękaw i nadziewaj pączki.
  9. Udekoruj pączki resztą sosu i posyp posiekaną jalapeno oraz prażoną cebulą.