Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Spód Oreo
  • 24 ciasteczka Oreo
  • 60 ml roztopionego masła
Masa sernikowa
  • 900 g serka śmietankowego
  • 215 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 4 jajka
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 140 g mlecznej czekolady
Polewa czekoladowa
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 175 g śmietany 36%
Wskazówki
Spód Oreo
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia.
  3. Zmiksuj ciasteczka Oreo w malakserze.
  4. Dodaj masło i blenduj dalej, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  5. Wyłóż spodem formę do ciasta i dobrze je dociśnij.
  6. Włóż formę do piekarnika i piecz przez 8 minut.
  7. Wyjmij spód z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Masa sernikowa
  1. Roztop czekolady w kąpieli wodnej.
  2. Odstaw do wystudzenia.
  3. W osobnej misce ubij serek śmietankowy z cukrem pudrem na gładko i dodaj kakao, po czym ponownie zmiksuj.
  4. Dodaj jajka, jedno po drugim, pracując na małej prędkości miksera, żeby ich nie przebić.
  5. Wlej do masy sernikowej roztopioną czekoladę, cały czas miksując na małych obrotach.
  6. Przenieś masę sernikową na spód.
  7. Wyrównaj masę na górze, żeby forma była nią równomiernie wypełniona.
Pieczenie
  1. Nagrzej ponownie piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Piecz ok. 1 godziny, żeby środek był dopieczony.
  3. Studź przez 5 minut.
  4. Wyjmij sernik z formy i włóż go do lodówki na minimum 8 godzin lub na całą noc.
Polewa czekoladowa
  1. Rozpuść obie czekolady w rondelku razem ze śmietaną na bardzo małym ogniu, aż czekolady totalnie się rozpuszczą, a całość będzie miała gładką teksturę.
  2. Odstaw do wystudzenia.
  3. Polej polewą sernik.
  4. Wstaw całość ponownie do lodówki, tym razem na 30 minut
  5. Kiedy polewa zastygnie, weź kilka ciasteczek oreo i przekrój je na pół, i wbij na górę sernika.