Go Back
Buchnij sobie ten przepis
Składniki
Kanapki BLT
  • 4 duże kromki chleba sprawdź nasz przaśny rumiany chleb z niedźwiedzim czosnkiem
  • 2 plastry ananasa
  • Kilka liści sałaty lodowej
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 1 avocado pokrojone w paski
  • 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w paski
  • 1 żółty pomidor pokrojony w plasterki
  • 2 jajka sadzone
  • Masło "słodkie chilli"
  • Majonez sriracha
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Wskazówki
Chipsy z boczku
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
  2. Ułóż plastry boczku na papierze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  3. Piecz ok. 15 minut.
  4. Odsącz chipsy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Grillowany ananas
  1. Rozgrzej na patelni 0,5 łyżeczki oleju kokosowego.
  2. Dodaj plastry ananasa i smaż ok. 4 minut z każdej strony.
  3. Zdejmij z ognia, przełóż do miski i odstaw na bok.
  4. Kromki z masłem "słodkie chilli"
  5. Posmaruj kromki chleba masłem "słodkie chilli" z obu stron.
  6. Smaż je z każdej strony ok. 5 minut na średnim ogniu na rozgrzanej patelni grillowej.
  7. Zdejmij z ognia, przełóż na talerz i odstaw na bok.
Formowanie kanapek
  1. Posmaruj wszystkie 4 kromki majonezem sriracha.
  2. Na kromkę, która jest spodem, połóż liście sałaty.
  3. Dodaj pomidora i posyp go solą z pieprzem.
  4. Połóż czerwoną cebulę, chipsy z boczku i avocado.
  5. Usmaż jajko sadzone - rozgrzej 1 łyżkę masła "słodkie chilli" na patelni i wbij jajko. Smaż ok. 3-4 minut.
  6. Dodaj na kanapkę jajko sadzone, wykończ ananasem i przykryj drugą kromką.
  7. Powtórz to samo z drugą kanapką.