Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pasta Tahini
  • 150 g ziaren sezamu
  • 3 łyżki oleju sezamowy/rzepakowy/ryżowy/z pestek winogron
  • Szczypta soli opcjonalnie
Wskazówki
Przygotowanie
  1. Rozgrzej dużą patelnię i dodaj ziarna sezamu.
  2. Praż je przez ok. 6 minut, cały czas mieszając.
  3. Zdejmij sezam z ognia, przesyp do miski i odstaw na 20 minut do wystudzenia.
  4. Dodaj sezam do malaksera i wlej olej.
  5. Miksuj na niskich obrotach ok. 1 minuty i przełącz na obroty wysokie, kontynuując miksowanie przez 2 minuty.
  6. Otwórz malakser, zgarnij ziarna sezamu do środka i miksuj ok. 5 minut, aż sezam puści swoje tłuszcze, a całość będzie miała konsystencję pasty.
  7. Dodaj trochę ziaren sezamu i wmieszaj je łyżką do Tahini.
  8. Przełóż pastę do słoiczka i zakręć go.
  9. Możesz ją przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy.