-
Podgrzej mleko w rondelku na małym ogniu.
-
Dodaj masło, rozpuść je, mieszając, po czym dolej wodę i zdejmij z ognia.
-
Odstaw do wystudzenia na 10 minut i przenieś do dużej miski.
-
Wymieszaj mąkę z solą, drożdżami i cukrem w osobnej miski.
-
Dodaj 1 szklankę mąki do wystudzonego mleka, wymieszaj i dodawaj po 0,5 szklanki mąki, cały czas mieszając, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
-
Wyrabiaj ciasto na chleb na oprószonym mąką blacie ok. 7 minut.
-
Przenieś je do wysmarowanej olejem miski i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
Wyjmij ciasto, uformuj z niego bochenek i przenieś na wysmarowaną olejem blachę do pieczenia.
-
Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, żeby ponownie wyrosło.
-
Nagrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
-
Zagotuj w czajniku 1 litr wody i przelej ją do naczynia żaroodpornego.
-
Posyp wyrośnięty chleb mąką i czosnkiem niedźwiedzim.
-
Wstaw naczynię z wodą na dolny poziom piekarnika, a blachę z chlebem na środkowy.
-
Piecz ok. 20 minut.