Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Przaśny rumiany chleb
  • 350 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 125 ml mleka 3 2%
  • 125 ml chłodnej wody
  • 1 łyżeczka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 saszetka suszonych drożdży.
  • Czosnek niedźwiedzi opcjonalnie
Wskazówki
Przygotowanie
  1. Podgrzej mleko w rondelku na małym ogniu.
  2. Dodaj masło, rozpuść je, mieszając, po czym dolej wodę i zdejmij z ognia.
  3. Odstaw do wystudzenia na 10 minut i przenieś do dużej miski.
  4. Wymieszaj mąkę z solą, drożdżami i cukrem w osobnej miski.
  5. Dodaj 1 szklankę mąki do wystudzonego mleka, wymieszaj i dodawaj po 0,5 szklanki mąki, cały czas mieszając, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
  6. Wyrabiaj ciasto na chleb na oprószonym mąką blacie ok. 7 minut.
  7. Przenieś je do wysmarowanej olejem miski i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  8. Wyjmij ciasto, uformuj z niego bochenek i przenieś na wysmarowaną olejem blachę do pieczenia.
  9. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, żeby ponownie wyrosło.
  10. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
  11. Zagotuj w czajniku 1 litr wody i przelej ją do naczynia żaroodpornego.
  12. Posyp wyrośnięty chleb mąką i czosnkiem niedźwiedzim.
  13. Wstaw naczynię z wodą na dolny poziom piekarnika, a blachę z chlebem na środkowy.
  14. Piecz ok. 20 minut.