Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Spód do ciasta
  • 25 ciasteczek oreo
  • 5 łyżek roztopionego masła
Krem śmietankowy Oreo
  • 125 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 450 g serka śmietankowego philadelphia
  • 10 pokruszonych ciasteczek Oreo
  • 300 g śmietany 36%
Polewa
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g śmietany 36%
  • 8 ciasteczek Oreo przekrojonych na pół
Wskazówki
Spód
  1. Zmiksuj w malakserze ciasteczka Oreo na bardzo drobno.
  2. Dodaj roztopione masło.
  3. Miksuj jeszcze kilka razy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  4. Wyłóż spód na formie do ciasta i odstaw na bok.
Krem śmietankowy z Oreo
  1. Ubij śmietanę na sztywno.
  2. Przetnij laskę wanilii, wyjmij z niej ziarenka i przełóż do osobnego naczynia.
  3. W innej misce ubij mikserem serek z cukrem pudrem, aż będzie puszysty.
  4. Dodaj ziarenka wanilii.
  5. Stopniowo dokładaj śmietanę i mieszaj ręcznie przy użyciu szpatułki.
  6. Wykończ pokruszonymi ciasteczkami Oreo i wymieszaj dokładnie raz jeszcze.
  7. Rozprowadź krem równomiernie po spodzie i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Polewa
  1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. W osobnym rondelku podgrzej śmietanę, uważając, żeby jej nie zagotować.
  3. Dodawaj śmietanę do czekolady, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Rozprowadź polewę równomiernie po kremie i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, żeby polewa zastygła.
Wykończenie
  1. Podziel sernikowy blok Oreo na 12 części.
  2. W każdą z nich wbij połówkę ciastka Oreo.
  3. Podawaj i jedz szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie.