Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Jedyne takie bułki hot dogowe
  • 500 g mąki pszennej typ 00
  • 125 ml mleka 3 5%
  • 70 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki suszoych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Olej do wysmarowania miski
  • 1 jajko do roztrzepania i rozsmarowania po bułkach
Wskazówki
Przygotowanie i wyrabianie ciasta
  1. W rondelku zagrzej masło, mleko i wodę, aż masło się roztopi.
  2. Odstaw do wystudzenia na 10 minut.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, drożdże i wymieszaj.
  4. Dodaj roztrzepane jajko i mieszankę mleczno-maślaną.
  5. Wymieszaj składniki łyżką i ugnieć je rękami.
  6. Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  7. Uformuj z ciasta kulę i przenieś ją do wysmarowanej olejem miski.
  8. Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Formowanie bułek
  1. Wyjmij ciasto z miski, wyrabiaj kolejne 3 minuty i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o grubości 3cm.
  2. Podziel ciasto na 8 części i uformuj z każdej z nich podłużną bułeczkę, którą delikatnie spłaszcz i rozciągnij ponownie.
Pieczenie
  1. Ułóż bułki na macie do pieczenia.
  2. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem na wierzchu.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  4. Piecz 20 minut.