Go Back
Buchnij sobie ten przepis
Składniki
Grillowe bułki warzywne
  • 420 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 225 ml wody
  • 50 g masła
  • 7 g suszonych drożdży jedno opakowanie
  • 2 jajka + jedno do posmarowania bułek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mielonej cebuli
  • 1,5 łyżki papryki słodkiej
  • 2 płaskie łyżeczki kozieradki
  • Czarnuszka do posypania
Wskazówki
Przygotowanie ciasta
  1. Wlej wodę, mleko i masło do rondelka i podgrzej całość, aż masło się roztopi.
  2. Zdejmij rondelek z ognia i daj mieszance wystygnąć
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól, cukier oraz wszystkie przyprawy (oprócz czarnuszki).
  4. Dodaj wystudzoną wodę z mlekiem i masłem.
  5. Wrzuć roztrzepane jajka.
  6. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  7. Przenieś masę na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut.
  8. Uformuj z niego kulę i przenieś do miski.
  9. Przykryj miskę ścierką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Formowanie bułek
  1. Wyjmij ciasto z miski i ponownie wyrabiaj, ok. 2 minuty.
  2. Podziel je na dowolne kształty różnych rozmiarów, w zależności od tego, ile bułek chcesz uzyskać.
  3. Odstaw bułki na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczenie
  1. Nagrzej piekarnik do 205 stopni (termoobieg).
  2. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką.
  3. Piecz 10 do 13 minut.