Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Obłędnie puszyste bułki sezamowe (8 sztuk)
  • 480 g mąki pszennej typ 450
  • 240 ml mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 7 g suszonych drożdży 1 saszetka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 żółtko ubite z 2 łyżeczkami ciepłej wody
  • Sezam do posypania
Wskazówki
Przygotowanie
  1. Podgrzej w rondelku mleko na średnim ogniu, aż zaczną się robić po boku drobne bąbelki.
  2. Zdejmij mleko z ognia i ostudź, aż będzie po prostu ciepłe.
  3. Weź małą miskę i wymieszaj w niej drożdże z 2 łyżkami wody oraz szczyptą cukru.
  4. Odstaw mieszankę na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
  5. Wbij jajko do drożdży, dodaj masło, ciepłe mleko i wymieszaj.
  6. Weź dużą miskę i wsyp do niej mąkę, sól oraz pozostały cukier.
  7. Mieszankę z drożdży wlej do mąki i wymieszaj dokładnie.
  8. Ciasto wyrabiaj 5 do 8 minut, aż masa będzie gładka i lekko klejąca.
  9. Weź następną dużą miskę i wysmaruj ją olejem.
  10. Przełóż do niej ciasto i odstaw pod przykryciem do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  11. Wyjmij ciasto i podziel je na 8 równych części.
  12. Z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę.
  13. Odstaw bułki na kolejne 30 minut pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
  14. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
  15. Posmaruj bułki jajkiem roztrzepanym z wodą.
  16. Posyp obficie sezamem.
  17. Piecz 15-20 minut.