Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Krem Pomidorowy
  • 4 duże pomidory
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 garści szczypiorku
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia warzyw
Orientalne kuleczki wieprzowe
  • 200 g mięsa zmielonego z szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego jalapeno
  • 100 g bułki tartej do obtoczenia
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia
Wskazówki
Krem pomidorowy
  1. Pokrój marchewkę i cebulę w kostkę.
  2. Posiekaj szczypiorek i czosnek.
  3. Sparz pomidory, obierz je ze skórki, pozbądź się pestek i soku, a pozostały miąższ pokrój na ćwiartki.
  4. Rozgrzej w garnku 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej czosnek z cebulą i marchewką przez ok. 3 minuty na średnim ogniu.
  5. Dodaj pomidory, przecier i lekko osolony bulion warzywny.
  6. Dopraw pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
  7. Wymieszaj całość i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
  8. Pod koniec gotowania dodaj szczypiorek i jeszcze raz wymieszaj.
Orientalne kuleczki wieprzowe
  1. Włóż wieprzowinę do miski.
  2. Dodaj przyprawy i sos sojowy, oraz mielony czosnek z cebulą.
  3. Wlej roztrzepane jajko.
  4. Zagniataj masę na kotleciki, aż będzie odpowiednio zwarta.
  5. Odstaw mięso do lodówki na 15 minut.
  6. Wyjmij mięso i uformuj z niego kuleczki.
  7. Obtocz je w bułce tartej.
  8. Rozgrzej 3 łyżki oleju kokosowego na dużej patelni lub woku.
  9. Dodaj orientalne kuleczki wieprzowe.
  10. Smaż ok. 7 minut na sporym ogniu, aż mięso się usmaży i nabierze złocistego koloru.