Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Cheeseburgerowe nachosy barbecue
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 150 g nachosów tradycyjne, solone
  • 150 g startego sera cheddar
  • 150 g startego sera mozzarella
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie paski
  • 1 duży pomidor opcjonalnie
  • 1 garść natki pietruszki posiekanej
  • 150 ml sosu barbecue
Marynata do mięsa
  • 75 ml jasnego sosu sojowego
  • 50 ml sosu worcestershire
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
Wskazówki
Marynowanie i podsmażanie wołowiny
  1. Połącz wszystkie składniki marynaty w dużej misce.
  2. Dodaj mięso i połącz z marynatą.
  3. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Rozgrzej 0,5 łyżeczki masła klarowanego na dużej patelni.
  5. Dodaj mieloną wołowinę.
  6. Obsmaż ją z obu stron ok. 3 minut na średnim ogniu, stale rozdrabniając łopatką, aż mięsem będzie dało się posypać nachosy.
Układanie zapiekanki
  1. Ułóż połowę porcji nachosów na spodzie naczynia żaroodpornego.
  2. Dodaj połowę mięsa, sosu barbecue, serów cheddar i mozzarella, pasków cebuli, pokrojonego w kostkę pomidora i posiekanej natki.
  3. Powtórz to samo z drugą warstwą.
  4. Polej wierzch dodatkową porcją sosu barbecue i rozsmaruj go na zapiekance.
Pieczenie
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Piecz ok. 12 minut na środkowym poziomie, aż ser się porządnie stopi.