Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Zupa-krem z kukurydzy
400
g
kukurydzy z puszki
odcedzonej z zalewy przez sito
800
ml
bulionu warzywnego
50
g
masła
2
ziemniaki
pokrojone w kostkę
1
czerwona papryczka chilli
posiekana
3
ząbki czosnku
posiekane
1
łyżka cukru
1,5
łyżeczki soli
1
łyżeczka kurkumy
Sok z 0
5 limonki
50
ml
śmietanki 30% tłuszczu
Wskazówki
Duszenie kukurydzy
Podgrzej masło w garnku.
Dodaj kukurydzę, wymieszaj i zamknij garnek pokrywką.
Duś 10 minut.
Przyprawianie
Dodaj czosnek, chilli, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.
Zalej całość bulionem, dodaj ziemniaki, dopraw kurkumą i wymieszaj.
Gotuj zupę pod przykryciem ok. 25-30 minut.
Doprawianie zupy i blendowanie na krem
Wymieszaj śmietankę z 3 łyżkami gorącej wody i wlej ją do garnka.
Zmiksuj zupę blenderem na jednolity krem.
Podgrzej, dodaj sok z limonki i dopraw solą.
Jeszcze raz dokładnie wymieszaj krem łyżką.