Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Bagietki śniadaniowe (2 sztuki)
  • 350 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 125 ml letniej wody
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
Wskazówki
Przygotowanie i wyrabianie ciasta
  1. Przesiej mąkę pszenną do dużej miski.
  2. Dodaj sól, drożdże i wymieszaj.
  3. Podgrzej mleko w rondelku, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
  4. Dodaj masło i rozpuść je, mieszając.
  5. Zdejmij rondelek z ognia, przelej mleko z masłem do miski, dodaj wodę, wymieszaj i odstaw na 10 minut do wystudzenia.
  6. Do miski z mlekiem i masłem dodaj 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszaj.
  7. Dosypuj po 0,5 szklanki mąki, cały czas mieszając, aż składnik się połączą.
  8. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, a przy tym błyszczące i nieco lepkie.
  9. Jeśli masa będzie się za bardzo kleiła do rąk, dodaj trochę mąki i wyrabiaj dalej.
  10. Przenieś ciasto na bagietki do wysmarowanej tłuszczem miski.
  11. Przykryj ją ściereczką lub owiń folią aluminiową i poczekaj 1 godzinę, aż masa podwoi swoją objętość.
  12. Podziel ciasto na 2 bagietki i daj im podrosnąć jeszcze 30 minut.
Pieczenie i kąpiel wodna
  1. Zagotuj w czajniku 1 litr wody.
  2. Wlej ją do naczynia żaroodpornego.
  3. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  4. Naczynie z wodą umieść na samym dole piekarnika, a blachę z bagietkami na środkowym poziomie.
  5. Piecz bułki ok. 10 minut, aż skórka będzie chrupiąca i lekko brązowa.
  6. Odstaw pieczywo do wystygnięcia.