-
Przesiej mąkę pszenną do dużej miski.
-
Dodaj sól, drożdże i wymieszaj.
-
Podgrzej mleko w rondelku, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
-
Dodaj masło i rozpuść je, mieszając.
-
Zdejmij rondelek z ognia, przelej mleko z masłem do miski, dodaj wodę, wymieszaj i odstaw na 10 minut do wystudzenia.
-
Do miski z mlekiem i masłem dodaj 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszaj.
-
Dosypuj po 0,5 szklanki mąki, cały czas mieszając, aż składnik się połączą.
-
Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, a przy tym błyszczące i nieco lepkie.
-
Jeśli masa będzie się za bardzo kleiła do rąk, dodaj trochę mąki i wyrabiaj dalej.
-
Przenieś ciasto na bagietki do wysmarowanej tłuszczem miski.
-
Przykryj ją ściereczką lub owiń folią aluminiową i poczekaj 1 godzinę, aż masa podwoi swoją objętość.
-
Podziel ciasto na 2 bagietki i daj im podrosnąć jeszcze 30 minut.