Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Tagiatelle z wędzonym łososiem
  • 200 g makaronu tagiatelle
  • 300 g śmietany 30%
  • 125 g łososia wędzonego pokrojonego w drobne paski
  • 75 ml whisky
  • 100 g pokruszonego sera feta
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 szzypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
Wskazówki
Makaron
  1. Wlej do garnka 2 litry wody i dodaj 2 szczypty soli oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek.
  2. Kiedy woda się zagotuje, włóż tagiatelle i gotuj ok. 7 minut jeśli makaron jest kupny, a ok. 30-45 sekund, jeśli był robiony domową metodą i jest świeży.
  3. Odcedź tagiatelle.
  4. Sos na bazie śmietany z dodatkiem whisky.
  5. W osobnych garnkach podgrzej śmietanę i whisky. Pamiętaj, żeby żadnego z nich nie doprowadzić do gotowania.
  6. Zdejmij garnki z ognia i połącz whisky ze śmietaną.
  7. Dodaj łososia, pieprz czarny, pieprz cayenne i wszystko wymieszaj.
  8. Przed podaniem wmieszaj do sosu posiekaną natkę pietruszki.
Podanie
  1. Nałóż po jednej porcji tagiatelle na każdy talerz.
  2. Następnie polej sosem z wędzonym łososiem i dokładnie wymieszaj.
  3. Posyp całość pokruszonym serem feta i pozostałą natką pietruszki.