Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Calzone (dla 2 osób)
1
porcja domowego ciasta na pizzę
50
g
szynki wieprzowej
50
g
salami
100
g
mozzarelli
pokrojonej w kostkę
Sos pomidorowy
2
posiekane pomidory lub 100g pomidorów z puszki
2
ząbki czosnku
posiekane
0,5
łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
0,5
łyżeczki soli
0,5
łyżeczki cukru
0,5
łyżeczki oregano
1
łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Wskazówki
Sprzęt
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
Sos
Rozgrzej oliwę na średniej patelni.
Dodaj czosnek i podsmażaj 1 minutę na małym ogniu.
Dodaj pomidory, przyprawy, wymieszaj i doprowadź do gotowania.
Gotuj sos ok. 7 minut, aż zgęstnieje.
Formowanie calzone
Podziel ciasto na dwie części i każdą cienko rozwałkuj (max. 6mm). Na środku pieroga ułóż szynkę, salami, mozarellę i dodaj sos pomidorowy.
Złóż calzone na pół i dociśnij mocno brzegi.
Posyp całość bazylią.
Pieczenie
Piecz calzone przez ok. 15-20 minut.