Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Calzone (dla 2 osób)
  • 1 porcja domowego ciasta na pizzę
  • 50 g szynki wieprzowej
  • 50 g salami
  • 100 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
Sos pomidorowy
  • 2 posiekane pomidory lub 100g pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Wskazówki
Sprzęt
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
Sos
  1. Rozgrzej oliwę na średniej patelni.
  2. Dodaj czosnek i podsmażaj 1 minutę na małym ogniu.
  3. Dodaj pomidory, przyprawy, wymieszaj i doprowadź do gotowania.
  4. Gotuj sos ok. 7 minut, aż zgęstnieje.
Formowanie calzone
  1. Podziel ciasto na dwie części i każdą cienko rozwałkuj (max. 6mm). Na środku pieroga ułóż szynkę, salami, mozarellę i dodaj sos pomidorowy.
  2. Złóż calzone na pół i dociśnij mocno brzegi.
  3. Posyp całość bazylią.
Pieczenie
  1. Piecz calzone przez ok. 15-20 minut.