Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Steki z polędwicy w japońskiej marynacie
  • 500 g polędwicy wołowej pokrojonej w 4 steki o grubości 2cm i 4 o grubości 3 cm do well-done, do medium
  • 2 łyżki oleju sezamowego.
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka niedźwiedziego czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
Idealnie chrupkie frytki
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Sos sezamowo-miodowy z pastą wasabi
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli do zagęszczenia
Wskazówki
Marynowanie
  1. Wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, pastę wasabi, miód i czosnek niedźwiedzi.
  2. Utrzyj wszystkie składniki w moździerzu
Smażenie steków
  1. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła klarowanego
  2. Połóż 4 steki o grubości 2cm i smaż je do stopnia well-done (dotknij swojego podbródka i potem naciśnij widelcem mięso - jeśli twardość będzie taka sama, steki są gotowe).
  3. Zdejmij mięso z patelni i zawiń w folię aluminiową, daj mu odpocząć 2-3 minuty.
  4. Dodaj jeszcze 1 łyżeczkę masła klarowanego.
  5. Połóż na patelni 4 steki o grubości 3cm, aż będą wysmażone na medium (dotknij czubka swojego nosa i naciśnij następnie widelcem mięso - jeśli twardość się zgadza, steki są gotowe).
  6. Zdejmij steki z patelni, zawiń w folię aluminiową i odstaw na 2-3 minuty.
Frytki
  1. W garnku zagotuj osoloną wodę.
  2. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki i pokrój je na frytki.
  3. Gotuj ziemniaki ok. 2-3 minuty.
  4. Odcedź frytki i odłóź je na ręcznik papierowy do osuszenia i wystygnięcia (30 minut).
  5. W dużym garnku lub woku rozgrzej 1 litr oleju.
  6. Włóż frytki i smaż ok. 15 minut, aż osiągną złoty kolor.
Japoński sos sezamowo-miodowy z pastą wasabi
  1. Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki sosu.
  2. Wlej sos do rondelka i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Kiedy sos się zredukuje, zdejmij go z ognia i polej nim mięso.
  4. Gdyby sos był nadal zbyt rzadki, dodaj łyżeczkę mielonej cebuli w celu zagęszczenia go.