Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Zupa Pho z wołowiną
  • 500 g polędwicy wołowej rostbef ujdzie w tłumie, możecie poprosić ew. o jakąś dobrą porcję na rosół z kością
  • 3 litry wody
  • 1 domowa kostka bulionowa
  • 300 g szerokiego makaronu ryżowego
  • 80 ml sosu rybnego
  • Sok z dwóch imonek
  • 2 posiekane papryczki chilli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek imbiru posiekany
  • 1 duża czerwona cebula obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 duża biała cebula obrana i pokrojona w ćwiartki
  • 3 łodygi szczypiorku pokrojone w 3cm kawałki
  • 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki soli
Wskazówki
Wywar
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz w nim białą cebulę przez 10 minut.
  2. Do dużego garnka dodaj polędwicę wołową, upieczoną cebulę i zalej wszystko 3 litrami wody.
  3. Zagotuj i usuń z wywaru szumy mięsne.
  4. Gotuj przez 40 minut.
Zupa Pho
  1. Wyjmij polędwicę i pokrój ją w cienkie plastry, a wywar odcedź do miski i z powrotem wlej do garnka. Dodaj z powrotem mięso z cebulą, a następnie czosnek, imbir, sok z limonki, bulion, sól, sos rybny i wszystko wymieszaj.
  2. Doprowadź ponownie do zagotowania.
  3. Dodaj do zupy makaron i trzymaj go tam, aż zrobi się miękki.
  4. Wyjmij makaron, a zupę odlej do osobnej miski.
  5. Makaron przełóż do miseczek i dodaj do niego chilli, czerwoną cebulę, posiekaną kolendrę i pokrojony szczypiorek.
  6. Zalej makaron z warzywami i ziołami zupą i podawaj natychmiast.