Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Idealne ciasto na pizzę
  • 175 g mąki pszennej typ 450
  • 125 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży 1 opakowanie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
Klasyczna Margherita
  • Sos marinara
  • Starty ser mozzarella
Wskazówki
Przygotowanie drożdży
  1. Weź naczynie z miarką i wlej do niego 50ml wody.
  2. Dodaj drożdże z cukrem i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
  3. Odstaw na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
Mieszanie i wyrabianie ciasta
  1. Do dużej miski przesiej mąkę z solą.
  2. Zrób w środku wgłębienie, do którego wlej oliwę, drożdże i 75ml wody.
  3. Wymieszaj ciasto dużą łyżką i przełóż je na oprószony mąką blat.
  4. Wyrabiaj aż będzie elastyczne i gładkie (ok. 5-8 minut). W razie potrzeby podsypuj blat mąką.
  5. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (45-60 minut).
  6. Po tym czasie wyjmij ciasto i wyrabiaj je ponownie przez 2-3 minuty.
  7. Uformuj z ciasta spód o grubości ok. 3-5mm
Klasyczna Margherita
  1. Rozsmaruj na spodzie domowy sos marinara. Posyp obficie mozzarellą.
Pieczenie
  1. Nagrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
  2. Piecz pizzę przez ok. 10 minut.