-
Umyj filety i osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem.
-
Przygotuj marynatę: połącz ze sobą wszystkie przyprawy, imbir, skórkę i sok z cytryny, oraz oliwę.
-
Natrzyj łososia marynatą, włóż go do miski, owiń ją folią spożywczą i odstaw naczynie z rybą na pół godziny.
-
Rozgrzej pół łyżeczki masła klarowanego na patelni grillowej.
-
Ułóż filety na patelni skórką do dołu.
-
*Opcjonalnie dodaj 2 gałązki rozmarynu i 6 ząbków czosnku dla uzyskania lepszego aromatu.*
-
Smaż na średnim ogniu, aż mięso zmieni kolor do połowy.
-
Przełóż filety na drugą stronę i obserwuj mięso, aż będzie różowe i soczyste, ale nie surowe. (Natnij filet w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić stan wysmażenia).