Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Orientalny łosoś
  • 2 filety z łososia ok. 250g każdy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • Skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Do smażenia łososia (opcjonalnie)
  • Dwie gałązki rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
Cytrynowy kuskus
  • 0,5 szklanki kaszy kuskus
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki oliwy
  • Garść świeżej kolendry
  • 1 cytryna
  • Szczypta soli
Wskazówki
Orientalny łosoś
  1. Umyj filety i osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem.
  2. Przygotuj marynatę: połącz ze sobą wszystkie przyprawy, imbir, skórkę i sok z cytryny, oraz oliwę.
  3. Natrzyj łososia marynatą, włóż go do miski, owiń ją folią spożywczą i odstaw naczynie z rybą na pół godziny.
  4. Rozgrzej pół łyżeczki masła klarowanego na patelni grillowej.
  5. Ułóż filety na patelni skórką do dołu.
  6. *Opcjonalnie dodaj 2 gałązki rozmarynu i 6 ząbków czosnku dla uzyskania lepszego aromatu.*
  7. Smaż na średnim ogniu, aż mięso zmieni kolor do połowy.
  8. Przełóż filety na drugą stronę i obserwuj mięso, aż będzie różowe i soczyste, ale nie surowe. (Natnij filet w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić stan wysmażenia).
Cytrynowo-oliwny kuskus
  1. Obierz cytrynę ze skórki i pokrój ją na ćwiartki.
  2. Do miski albo garnka wsyp kaszę, dodaj cytrynę, oliwę, sól i zalej wrzątkiem.
  3. Przykryj kuskus ścierką na kilka minut, aż kasza pochłonie całą wodę.
  4. Wyjmij cytrynę, wyciśnij z niej sok do miski i wszystko dokładnie wymieszaj.