Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sałatka Cobb
  • 5-6 liści sałaty lodowej
  • 1 średnia cebula
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 250 g piersi z kurczaka pieczonej w papryce i czosnku
  • 30 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g kukurydzy
Musztardowo-miodowy vinegrette
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Wskazówki
Pierś z kurczaka w papryce i czosnku
  1. W małej misce wymieszaj 1 łyżkę papryki z 1 łyżką czosnku niedźwiedziego i odrobiną oliwy.
  2. Natrzyj filet przyprawami.
  3. Na przyprawioną pierś połóż 3 małe kawałki masła
  4. Owiń kurczaka folią aluminiową i podziurkuj ją wykałaczką w kilku miejscach.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Filet piecz przez ok. 20-25 minut.
Musztardowo-miodowy vinegrette
  1. W misce wymieszaj oliwę z octem, miodem i musztardą, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Jeśli chcesz, dopraw sos szczyptą soli i pieprzu.
Sałatka
  1. Ser pleśniowy pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce.
  2. Sałatę lodową porwij na małe części.
  3. Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na maśle ok 3-5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, aby zmiękła.
  5. Wszystkie składniki włóż do miski.
  6. Dodaj kurczaka, boczek i cebulę.
  7. Polej sałatkę dressingiem.
  8. Wymieszaj dokładnie jej zawartość.